Ważny krok dla prototypu teleskopu CTA

Dnia 4 grudnia zamontowano zwierciadło prototypu teleskopu LST znajdującego się w Obserwatorium Roque de los Muchachos na wyspie La Palma. Ważące aż 18 ton lustro wykonane jest ze wzmocnionych rur wyprodukowanych z włókna węglowego. Operacja montażu trwała cztery godziny. Zaangażowano weń 200 tonowy dźwig, który bezpiecznie podniósł konstrukcję na wysokość 18 metrów. Montaż lustra dla prototypu teleskopu LST to ważny etap dla całego konsorcjum CTA.

Widok z kamery na żywo na teleksop LST znajdziecie pod linkiem:

Zaszufladkowano do kategorii lst

Spotkanie konsorcjum CTA La Palma 2017

W dniach 6-10 listopada odbywa się konferencja naukowa konsorcjum obserwatorium CTA. Towarzyszą mu dwa wykłady otwarte dla publiczności. Udział w konferencji zapowiedzili członkowkie CTA Polska. Gospodarzem spotkania konsorcjum CTA jest Instituto de Astrofísica de Canarias.

Link do informacji prasowej w j. hiszpańskim.

Śledź w mediach społecznościowych #ctalapalma2017.

Teleskop SST-1M otworzył swe krzemowe „oko”

Tuż po północy w piątek 1 września 2017 r. prototypowy teleskop SST-1M otworzył swe krzemowe „oko”. Instrument, opracowany ze znaczącym polskim udziałem w ramach projektu Cherenkov Telescope Array (CTA), zarejestrował pierwsze błyski promieniowania Czerenkowa podczas testów w Instytucie Fizyki Jądrowej Polskiej Akademii Nauk (IFJ PAN) w Krakowie.

Zaszufladkowano do kategorii sst1m