Szwajcarski Dzień CTA w 2022 roku

12 stycznia 2022 roku odbędzie się sympozjum Swiss CTA Day 2022. Odbędzie się ono w audytorium Politechniki Federalnej w Lozannie (Szwajcaria).

Organizatorami są Uniwersytet Genewski, Uniwersytet w Zürichu, Politechnika Fedewralna w Lozannie (EPFL), Politechnika Federalna w Zürichu (ETH). Uczelnie te stanowią Szwajcarskie Konsorcjum CTA założone w 2006 roku.

Zachęcamy naukowców, członków Polskiego Konsorcjum CTA do wzięcia udziału w tym jednodniowym sympozjum. Sympozjum będzie transmitowane poprzez komunikatory do przeprowadzania wideokonferencji.

Zaszufladkowano do kategorii lst, sst1m

Nowy przewodniczący Zarządu Konsorcjum CTA

Pod koniec 2021 roku zostały przeprowadzone wybory na stanowisko przewodniczącego Zarządu Konsorcjum CTA. , Został nim wybrany prof. Vitor de Souza (z Instytutu Fizyki Uniwersytetu w São Paulo, Brazylia). Do tej pory stanowisko to piastował przez ponad 9 lat prof. Jürgen Knödlseder (Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie, Francja).

Komitet wyborczy Konsorcjum CTA chciałby podziekować dwóm znakomitym kandydatom – prof. Tomaszowi Bulikowi (Uniwersytet Warszawski) oraz prof. Vitorowi de Souza, za chęć kandydowania. Komitet chciałby również podziekować wszytkim wyborcom oraz wszystkim organizatorom wyborów.

Vitor de Souza zdobył 52% głosów, a Tomasz Bulik zdobył 48% głosów.

Zaszufladkowano do kategorii sst1m